Tarım teşkilatları ile görüşülerek, yerel basın ve bilimsel araştırma sonuçları taranarak ekşikara dut ağaçlarının izi sürülmüştür. 14 000 km yol kat edilmiş, yaklaşık 350 adet oldukça yaşlı ekşikara dut ağacının lokasyonu belirlenmiştir. Ekşi karadutların büyük çoğunluğu tarihi kasaba ve yerleşim bölgelerinde rastlanmıştır. Hasankeyf, Hevsel bahçeleri, Elazığın Harput’tu, Pötürge’nin toprak evleri, Tokat ve Amasya’nın Osmanlı’dan kalan mahalleleri, Konya’nın Akşehir, Beyşehir’inde tarihi konak bahçeleri, Kayseri’nin cumhuriyet öncesi taş evlerine ev sahipliği yapan Talas, Erkilet, Endürlük yerleşkeleri, Mersin’in antik Roma kentleri, Eğin’in antik ev bahçeleri, İzmir’in Canbazlı köyü, Hatay’ın konakları tarihi ekşi karadutlara ev sahipliği yapmaktadır. Aynı şekilde türbelerde beyaz ve ekşi karadut ağaçları yaygın olduğu tespit edilmiştir.
Eskişehir, Çankırı, Manisa ve Yozgat birer adet antik bahçesiyle,
Adıyaman Besni, Bitlis Adilcevaz ve Ahlat, Niğde Çiftehan çok sayıdaki ekşikara ağacıyla,
Ankara Ayaş ilçesi ve Orhaniye köyü, Erzincan Kemaliye (Eğin), Kayseri tarihi mahalleleri, Konya Seydişehir, Nevşehir çok sayıdaki görkemli asırlık ekşikara ağacıyla,
İzmir Cambazlı köyü antik ağaçlarının yanı sıra 3-5 ağaçla kurulmuş olsa da Türkiye deki tek yeni dönem kapama bahçeleriyle ön plana çıkmaktadır.
Türkiye’de ekşi karadut ağaçlarının sayısı oldukça çok az olduğu tespit edilmiştir. Ekşikara dut yetiştiriciliği bir çok yerleşim yerinde terk edilmiştir. Örneğin Kayseri’de 50-100 arasında asırlık ağaç varken, son yarım asırda dikilmiş genç ağaç sadece bir kaç adettir.
Ekşikara dutun çoğaltıldığı, genç ağaçların bulunduğu bölgeler de belirlenmiştir. Adilcevaz, Ahlat, Afyon Çay-Sultandağ’ı arası, Amasya, Besni, Kahramanmaraş Ilıca, Gaziantep Araban, Hasankeyf, İzmir Cambazlı, Niğde Çiftehan’da genç ağaçları, görülmüştür. Çay ve Besni‘de ev bahçeleri dışında refüjlere de ekşi karadut ağaçlarını dikilmiştir.